Vannak harcosok és vannak áldozatok

Vannak harcosok és vannak áldozatok.

harcos

Az áldozatokkal csak úgy történnek a dolgok, ők nem tehetnek semmit, ők a körülmények rabjai.
A harcosok viszont maguk alakítják a sorsukat.
Az áldozatokat a kudarcok megállítják, a harcosokat viszont a kudarcok indítják be igazán.

Te is harcos vagy, aki napról-napra megküzd a saját kishitűségével, a félelemmel, a bizonytalansággal, a megfelelési kényszerrel. Napról napra azért harcolsz, hogy ne a negatív tapasztalatok alapján következtess a jövőre, hogy ne tántorítsanak el a kudarcok, hogy merj hinni egy szebb világban.

Én egész életemben küzdöttem. Küzdöttem, hogy egyáltalán életben maradjak, küzdöttem, hogy a máshogy gondolkodók elfogadjanak, küzdöttem, hogy önmagam lehessek, küzdöttem, hogy azt csinálhassam, amit szeretek, küzdöttem a szerelemért és küzdöttem, a sikerért, hogy bátran odaadhassam a világnak azt, aki vagyok.

Egy harcos vagyok tele küzdelmekkel, tele sérülésekkel és kudarcokkal. De soha nem hagytam, hogy ezek megállítsanak. Mert éreztem van egy küldetésem, amiben senki és semmi nem tud megakadályozni, amit az életem árán is végig viszek: feladatom az, hogy együttérző szívvel, rendületlen hittel, belső bölcsességgel, lelkesedéssel, reformer idealista gondolkodással és az emberekbe vetett töretlen bizalmammal segítsek Neked is meglátni azt, hogy ki is vagy valójában, hogy mire is vagy képes, hogy mennyire sikeres is tudsz lenni. Felébresztem benned azt a harcost, aki jobb hellyé teszi majd ezt a világot.

Hogy lesz a világ jobb hely? Mi kell hozzá?

Elég egy jó ötlet és egy szeretetteljes ember, aki ezt megosztaná a világgal.

Nagyon sok ötletem volt nekem is. Voltak jobbak, voltak rosszabbak, voltak egészen viccesek.
De amikor tavaly novemberben elmentem a Rapid Business egyik üzleti reggelijére, tudtam, hogy valami nagyon értékesre bukkantam.

Ott megismertem egy igazi úriembert, egy amerikai közjegyzőt, aki kedvességével és nyitottságával megpendített egy húrt a szívemben.
Miklóssal a szívünk találkozott, de nem úgy, mint nő a férfival, hanem mint lélek a lélekkel, akiknek van egy nagy közös ügye.

Így kezdődött az Ötletből Dollár.

Mindenkiben ott él a harcos, aki ötletével képes meghódítani a világot. Én felébresztem és megerősítem ezt a harcost, Miklós pedig segít ebből az ötletből dollárt csinálni. Hiszünk abban, hogy egy jó ötlet megfelelő keretek között képes jobb világot teremteni.

Sok áldozattal találkoztam, de találkoztam hősökkel is. Keskeny a határ köztük, csak egy pár apró dolog.

Az áldozat másokra hallgat, a hős a szívére.

A szavak olyanok, mint a vetőmagok, ha elidőzöl rajtuk és hagyod, hogy gyökeret eresszenek, akkor hatással lesznek rád. Én nagyon sokat küzdöttem, hogy ezek a negatív szavak ne menjenek túl mélyre, hiszen tudtam, hogy ezek meg fognak akadályozni a céljaimban. A rossz címkék mindig eltérítenek az útról.
Minden embernek van egy hang a fejében, ami próbálja azt ordítani, hogy nem vagy rá képes, nem érsz semmit, hogy sosem éred el a célod, de mindez valójában csak gyom, amit egyszer elszórtak benned, te meg jól megöntözted, és most már a te hajtásaidnak érzed. Ha haladni szeretnél az életben, akkor itt az ideje a gazolásnak. Még most is él benned az a kreatív, lelkes gyermek, aki hisz egy szebb világban, aki elhiszi magáról, hogy mindenre képes.

Az út egyébként nagyon egyszerű:

  1. Találd ki
  2. Higgy benne 
  3. Higgy magadban
  4. Kérj segítséget
  5. Tegyél érte
  6. Tarts ki
  7. És add oda a világnak

Bandura egy amerikai pszichológus 1994-ben azt kutatta, hogy az ember milyen hatással van a saját élete alakulására. Kutatásai során bizonyította, hogy azok az emberek, akik hisznek a képességeikben, megoldandó feladatként fogják fel a kihívásokat, nem pedig veszélyként, amit el kell kerülni. Tehát, ha minden sejtünkkel hiszünk abban, amit el szeretnénk érni, akkor nagyobb eséllyel el is fogjuk érni. Ezt nevezzük magas énhatékonyságnak. Az ilyen emberek keményebben dolgoznak, aktívabbak és megteszik a szükséges lépéseket. Gyakorolnak, és ha elrontják, újra próbálkoznak.

Az énhatékonyság növelhető, és ráadásul, ha találsz valakit, aki hisz benned, akkor egészen magasra tudsz szállni. A többiekkel pedig nem kell foglalkoznod, menj szembe az elvárásokkal. Az egyetlen hang, amire hallgass, a szíved.

Pszichológusként dolgoztam a gyermekvédelemben is. Olyan hányatott sorsú tinédzser fiúknak voltam a segítője, akik számtalan traumán estek keresztül, és akik előtt számtalan akadály tornyosult.
Nem győztem nekik hangsúlyozni: lehetőségeinket nem a múltunk határozza meg, hanem az, miként dolgozzuk fel az élményeinket. Mindegy honnan jöttél, mindegy ki mit mond, mindegy min mentél keresztül, ha hiszel magadban, ha megtalálod újra magadban a harcost, akkor megállíthatatlan leszel, és mindent el tudsz érni, amiről álmodsz.

Solomon Snyder a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem neurológiai intézetének igazgatója mindezt „a merészség alapelvének” nevezi. Szerinte a merészség fejesugrás az ismeretlenbe; hit és önbizalom ahhoz, hogy az ember végigvigye az elképzelését még akkor is, ha a világ az orrunkra koppint. Amikor azt mondom merész, nem arra gondolok, hogy ez egyenlő a vakmerőséggel. A vakmerő vakon ugrik bele az ismeretlenbe, a merész embert viszont a szíve vezeti.

Sokan egy kis akadálytól megijednek, de egy igazi harcos merész. Gyermekként még igazi harcos voltál te is. Gondolj bele, akkor mi állított meg? Valójában semmi sem állított meg abban, hogy fejlődj. A sok nehézséggel nem foglalkozva megtanultál ülni, járni, enni és beszélni. Aztán elkezdted elültetni a félelem magjait, és mi lett belőled?

Ha újra érezni akarod a saját erődet, akkor gyomlálj. Hidd el, a zsenialitás a szívedben lakik. Kezd el újra követni az álmaidat, hallgass a hívó hangra, és keresd meg azt, amitől a szíved repdes. Oprah azt mondta egyszer: tudnod kell mitől árad belőled a fény, hogy beboríthasd vele a világot.

Amikor megtalálod azt az utat, amely szenvedéllyel és lelkesedéssel tölt el, akkor a világ összefog, hogy elérhesd a célodat.
Ha van egy jó ötleted, akkor azt ne rejtegesd, add oda a világnak és fogadd el érte a jutalmat.

Mire vársz tegyél egy lépést!

Gyere el az egyik előadásunkra is és hallgass meg minket élőben!

By | 2017-10-09T20:16:26+02:00 2017/09/04|

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .